Zmeny v stoličnej a župnej správe Kapitoly z dejín verejnej správy na Slovensku - Skyba, Radovan
V roku 1785 došlo k reforme verejnej správy. Jej účelom bolo centralizovať moc do rúk osvieteného panovníka Jozefa II. a výsledkom zlikvidovanie stoličnej samosprávy. Revolučné roky 1848-1849 a ich vplyvy. Snahy o slovenskú národnú správu. Bachov neoabsolutizmus. Októbrový diplom. Rakúsko-maďarské vyrovnanie.