Bude nekoncepčnosť rozvoja vysokých škôl hlavnou bariérou budúcej konkurencieschopnosti slovenskej ekonomiky? VŠ potrebujú podporu štátu, adekvátnu legislatívu, dlhodobé pravidlá a objektívne kritériá hodnotenia - Baláž, Peter
Zvyšovanie počtu študentov vysokých škôl a znižovanie rozpočtových prostriedkov na vysoké školstvo od roku 1990. Plán zmeny financovania vysokého školstva. Systém zabezpečenia ďalších zdrojov. Diskusie ohľadom platenia či neplatenia školného (výhody a nevýhody, skúsenosti iných krajín). Nepriaznivé dôsledky dlhodobého finančného provizória pre slovenské VŠ. Alternatívy zlepšenia stavu v školstve.