Ekonomické kritériá členstva v Európskej únii
Snaha slovenskej vlády riešiť makroekonomickú nerovnováhu. Prístupnosť slovenského trhu investíciám. Charakteristika slovenského bankového a finančného sektora. Predpoklady SR na splnenie kritéria požadujúceho schopnosť zvládnuť konkurenčný tlak a trhové sily v Európskej únii.