Černá Hora: tisíciletá státnost, nebo nový stát na Balkáně? - Šístek, František
Problematika kontinuity čiernohorskej štátnosti. Stredoveké štátne útvary na území Čiernej Hory. Čiernohorský vladykát a jeho alternatívy. Čiernohorská monarchia - vrcholné obdobie nezávislosti. Vznik Juhoslávie, násilná likvidácia čiernohorského štátu. Alternatívy vývoja čiernohorskej štátnosti počas druhej svetovej vojny. Program federalizácie Juhoslávie. Rozpad Juhoslávie a Čierna Hora.