Devizové kurzy a měnová unie
Nobelovu cenu za ekonómiu získal v roku 1999 profesor Kolumbijskej univerzity v New Yorku Robert A. Mundell, za analýzu menovej a fiškálnej politiky v systémoch rozdielnych devízových kurzov.