Imidž ako súčasť kultúry organizácie - Holúbeková, Jana
Zamestnanci NBS pri výkone svojej pozície reprezentujú nielen seba, ale i celú organizáciu. Základné činitele úspešnej reprezentácie: odborné vedomosti a zručnosti, pohotovosť myslenia a kultivovanosť vyjadrovania. Nemalý význam má náležité správanie a sebaisté vystupovanie podľa zásad spoločenského styku. Problematika spoločenského správania vrátane úpravy zovňajšku (celkového imidžu) je súčasťou obsahovej náplne viacerých vzdelávacích podujatí.