USA pokračujú v špionáži voči EÚ, ktorá sa chce brániť - Hajšel, Robert
Podľa dostupných správ USA naďalej realizujú v Európe a inde na svete špionážny program Echelon na zachytávanie telefonických rozhovorov a v posledných rokoch faxových a e-mailových správ. Špionážou sa začal zaoberať aj Európsky parlament (EP). Rozmiestnenie staníc špionážneho systému Echelon. Ovplyvňovanie trhu. Potreba lepšej ochrany dát.