Personálny manažér je kľúčový pri transformácii firmy - Začková, Katarína
Úspešnosť práce personalistov (manažérov ľudských zdrojov) determinuje úspešnosť firiem. Najúspešnejší sú personalisti v zahraničných firmách. Veľký význam vzdelávania personalistov. V niektorých slovenských firmách sa na personálnu prácu zabúda. Najväčšie rezervy personálnej práce sú v štátnych podnikoch. Personalista ovplyvňuje hospodársky výsledok firmy.