"Šedivejúce" západné krajiny budú potrebovať milióny imigrantov - Pálková, Dana
Klesajúca pôrodnosť vo väčšine vyspelých krajín má za následok nárast počtu obyvateľov v dôchodkovom, neproduktívnom veku a tým aj obmedzenejšie schopnosti štátov pri zabezpečovaní staršej populácie. Riešením je masová imigrácia alebo zvyšovanie veku na odchod do dôchodku. Najväčšie problémy čakajú Japonsko, Taliansko a celú Európu.