Dovolenka na zotavenie - Jendrálová, Anna
Pokračovanie príspevku z č. 1/2000. Nárok zamestnanca na dovolenku závisí od dĺžky trvania pracovného pomeru. Zákonník práce umožňuje započítať do nároku na päťtýždňovú dovolenku aj iné doby, pokiaľ zamestnanec nebol v pracovnom vzťahu, pokiaľ spadajú do obdobia po osemnástom roku veku.