Na mieru zákazníka - Šramko, Marian
Definícia pojmu customer relationship management (CRM). Využitie technológií CRM v záujme identifikácie, kategorizácie a uspokojenia požiadaviek zákazníkov. Vplyv vernosti stálych zákazníkov na zisk maloobchodníka. Vernostné kartové systémy. Štatistické vyhodnocovanie informácií podľa vzoriek zákazníkov.