Retailové bankovnictví ve věku totální konkurence - Seibert, David
Marketing a predaj v bankovníctve je zameraný na získavanie nových klientov alebo na zvýšenie predaja klientom súčasným. Nové cesty k perspektívnemu klientovi. Riadenie marketingu a predaja - od 4P ku 4C. Meranie ziskovosti a výkonnosti. Risk management - ohodnotenie úverovej bonity klienta (credit risk scoring). Návratnosť zavádzania integrovaného pohľadu na klienta.