Nové pojetí kvality v odvětví služeb a softwaru
Nové chápanie kvality sa v súčasnosti posunuje od nulových vád a zlyhávania výrobkov k väčšej spokojnosti zákazníkov a tým aj k nulovým stratám zákazníkov v prospech konkurencie. Kvalita v službách. Kvalita v oblasti softwaru.