Manažment vzťahov so zákazníkmi I.
Orientácia na jeden z najnovších trendov v oblasti marketingu - manažment vzťahov so zákazníkmi (customer relationship management - CRM). CRM je nová marketingová stratégia, v ktorej centre sa nachádza zákazník a ktorá poskytuje spoločnostiam možnosť identifikovať a udržať si najvernejších kľúčových zákazníkov. Strategický význam CRM. Skúsenosti marketingových manažérov spoločnosti Bank of America.