Sociální ochrana oficiálně chudých domácností - Vavrečková, Jana
Keď sa ocitne občan, resp. domácnosť v stave hmotnej núdze, t.j. celkové príjmy domácnosti sú pod hranicou životného minima, nastupuje pomoc zo strany štátu a príjem do životného minima je doplácaný. S predlžujúcou sa dĺžkou nezamestnanosti ohrozených skupín sa časť obyvateľstva dostáva na okraj spoločnosti a do závislosti na sociálnu pomoc štátu.