Objektivizované maturity môžu vydať svedectvo o kvalite školy - Reiselová, Eva
Nepomer študentov hlásiacich sa na vysoké školy s množstvom, ktoré vysoké školy môžu prijať. Monitor 2000 - experimentálny projekt, ktorý sa realizuje na Slovensku. Organizácie zabezpečujúce fungovanie projektu. Ciele experimentu. Jednotné testy z matematiky, slovenčiny, angličtiny a dejepisu prebehli na viacerých stredných školách (štátnych, cirkevných a súkromných). Porovnanie výsledkov testov. Úspešnosť experimentálnych maturít podľa predmetov a podľa typu zriaďovateľa.