Jadro má pevné miesto v energosystéme, jeho podiel však slabne - Janoška, Juraj
Nárast dopytu po elektrickej energii. Problém okolo jadrovej energetiky, ktorá bude pomaly strácať svoj podiel na výrobe elektriny. Len ázijské rozvojové krajiny dlhodobo uvažujú o rozširovaní jadrovej energozákladne. Problémom sú aj jadrové nešťastia v niektorých krajinách. Západná Európa neuvažuje o výstavbe nových jadrových kapacít. Liberalizácia trhu s elektrinou v EÚ. Šance plynových generátorov na výrobu elektriny.