Improvizace se v EU nenosí
Strategické plánovanie využívajú všetky členské štáty Európskej únie. Neriadia sa pritom jednotnou legislatívou, pod vplyvom problémov celoeurópskeho významu sa však zásady a metódy plánovania v jednotlivých krajinách postupne zbližujú. Plánovanie opúšťa hranicu štátu a stále viac koordinuje cezhraničný rozvoj a spoločné projekty. Plánovanie vo Francúzsku. Tri úrovne plánovania v Nemecku. Súčasné plánovanie v Holandsku. Systém priestorového plánovania vo Veľkej Británii. Hierarchia rozvojových plánov v Belgicku.