Umelé zásahy do atmosférických procesov aktívne ovplyvňovanie počasia - Šamaj, Ferdinand
Stáročná snaha ľudí o ovplyvnenie počasia v minulosti a jej prvé úspechy po 2. svetovej vojne. Experimenty a súčasné možnosti umelého ovplyvňovania klímy (ochrana pred krupobitím, zvyšovanie zrážok, rozptyľovanie hmiel, ochrana pred mrazmi).