Ako realizovať CRM?
Priblíženie implementácie one-to-one marketingu v praxi. Aktivity pri uplatňovaní CRM (customer relationship management). Dva typy systémov pre fungovanie individuálnych ziskových vzťahov so zákazníkmi - operatívne a analytické. Zdroj informácií o zákazníkoch. Nachádzanie správneho spôsobu ako osloviť správnych zákazníkov. Nástroje na hĺbkovú analýzu údajov o zákazníkoch a ich správaní.