Konkurenceschopnost - Jeníček, Vladimír
Hodnotenie medzinárodnej konkurencieschopnosti krajiny. Pojem konkurencieschopnosť, definície členenia tovaru podľa konkurencieschopnosti do 3 skupín: Ricardov, Hecker-Ohlinov, Shumpeterov. Meranie výstupov/výsledkov. Transformačný efekt ekonomiky. Priemerné kilogramové ceny. Ukazovateľ RCA (Revealed Comparative Adventage). Trhový podiel. Relatívna sila špecializácie. Ziskovosť. Meranie na základe zdrojov. REER (reálny efektívny výmenný kurz) ukazovateľ medzinárodnej konkurencieschopnosti. Konkurencieschopnosť podľa IMD (Institute for Management Development).