Rozhodujúci je prijímateľ, nie darca Pomoc členských krajín Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj
Zmena filozofie rozvojovej pomoci. Ciele rozvojovej spolupráce. Zmena zaužívaných postupov. Dôležité faktory rozvoja. Koncepcia nedeliteľnej zodpovednosti štátov za vlastný rozvoj. Dôraz na vyhodnotenie efektivity. Vstup Slovenska do OECD.