Certifikácia výrobkov a služieb adresátom ekonomického prínosu je v prvom rade zákazník - Leščišin, Michal
Význam certifikácie výrobkov ako aj samotného systému riadenia kvality a rozširovania certifikácie na ďalšie oblasti. Certifikácia povýrobných služieb k výrobkom v používaní u zákazníkov. Potrebné činnosti pri certifikácii služieb.