Institucionální nezávislost centrálních bank v EU - Tomášek, Michal
Obsahom pojmu inštitucionálna nezávislosť centrálnej banky je zákaz pre Európsku centrálnu banku (ECB) a národné centrálne banky prijímať alebo požadovať pokyny od orgánov Spoločenstva či vlády členského štátu alebo od akéhokoľvek iného orgánu. Orgány Spoločenstva a vlády členských štátov sa zaväzujú rešpektovať tento princíp a neusilovať o ovplyvňovanie ECB.