Konkurencieschopnosť slovenského mliekarenského priemyslu v procese prípravy pre vstup do EÚ - Nagyová, Ľudmila
Posúdenie konkurencieschopnosti slovenských potravinárskych výrobkov má mimoriadny význam v predvstupovom období Slovenska do európskych štruktúr. Analýza súčasného stavu mliekarenského priemyslu na Slovensku a výpočet vybraných ukazovateľov umožňujúcich posudzovať konkurencieschopnosť výrobkov mliekarenského priemyslu poukázali na kladné saldo v zahraničnom obchode s mliekom a mliečnymi výrobkami, komparatívne výhody ako aj ich nízku konkurencieschopnosť na trhu CEFTA a EÚ. V závere príspevku sú načrtnuté oblasti, v ktorých reštrukturalizácia tohto odvetvia bude pokračovať.