Orientácia na zákazníka sa dá merať - Veščičík, Milan
Už aj na Slovensku sa začína prikladať väčší význam orientácii na zákazníka. Každá činnosť navyše zvyšuje náklady. Meranie ekonomickej efektívnosti. Meranie efektívnosti v praxi. Vyhodnocovanie ekonomickej efektívnosti každého zákazníka. Viaceré podniky majú systémy na vyhodnotenie zákazníkov.