Hardvér a softvér v obchode - Burger, Ivan
Správanie k zákazníkovi v obchode. Dôležitý je výber zamestnancov - osobnostný profil, úcta, ochota, ústretovosť predavačov voči zákazníkovi. Odborná príprava, školenia a tréningy zamestnancov.