Efekt logistiky v nákupním marketingu - Jurová, Marie
Získať a udržať si zákazníka znamená poznať, čo má pre neho najvyššiu hodnotu a zamerať sa na procesy, ktorými sa tá hodnota dá získať. Zákazníci a spotrebitelia kladú stále väčšie nároky na úroveň služieb. Zavádzanie logistickej koncepcie ako predpoklad úspechu v náročnom podnikateľskom prostredí. Logistika a nákupný marketing.