Produkty prichádzajú a odchádzajú, vzťahy môžu zostať - Šídlo, Petr
Ako získať a udržať zákazníka. Riadenie vzťahov so zákazníkmi - CRM (Customer Relationship Management). Nárast záujmu o efektívne riadenie vzťahov so zákazníkmi najmä v posledných rokoch. Nárast konkurencie, boj o zákazníka. Snaha firmy získať vernosť zákazníka a udržať ho medzi aktívnymi klientami. Požiadavky na efektívny CRM systém. Nevyhnutnosť podpory informačného systému.