Národná banka začína zverejňovať prieskum prognóz bankových analytikov - Ševčovic, Peter
Od r. 2000 sa začína Národná banka Slovenska (NBS) viac orientovať na kvalitatívne nástroje menovej politiky, ku ktorým patrí hlavne stanovenie kľúčových úrokových sadzieb. Na monitorovanie očakávaní podnikov a občanov využíva NBS štyri nezávislé prieskumy. Predpovede vybraných hospodárskych parametrov na r. 2001 - priemer údajov od analytikov referenčných bánk.