Environmentálna príprava diaľničných projektov je drahá, ale nevyhnutná - Začková, Katarína
Diaľnica je v prírodnom prostredí vážnym zásahom do ekosystémov. Od prijatia zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie (č. 127/1994 Z.z.) je MŽP SR nútené venovať sa problémom občanov a životného prostredia oveľa citlivejšie. Na príprave koncepcií diaľničných sietí sa podieľajú celé tímy expertov a príprava trvá roky. Ekonomické a environmentálne kritériá. Význam dobrého zváženia výstavby diaľnic a ciest.