Ochrana dôstojnosti mužov a žien v práci - Barancová, Helena
Súvislosť ochrany dôstojnosti mužov a žien v práci so zásadou rovnakého zaobchádzania s mužmi a ženami v práci s princípom zákazu diskriminácie. Na úrovni práva v EÚ sa ochrana dôstojnosti mužov a žien v práci považuje za nové základné právo, ktoré sa stalo predmetom uznesenia Rady ES č. 90/C 157/02 z r. 1990 a naň nadväzujúce odporúčania Komisie EÚ z r. 1992. Smernica č. 97/80 EÚ zo dňa 15. decembra 1997 O dôkaznom bremene v prípadoch diskriminácie na základe pohlavia, ktorá má podstatný význam aj hľadiska nášho pracovného zákonodarstva.