Slovensko potrebuje ombudsmanov - Roháč, Ján
Potreba zriadenia úradu ombudsmana na Slovensku. V štátoch západnej Európy je ombudsmanstvo štandardnou inštitúciou s príslušnými právomocami. Ombudsmanstvo bolo podporené aj odporúčaním Výboru ministrov Rady Európy 85/13. Inštitút ombudsmana pôvodne vznikol vo Švédsku. Úrady ombudsmanského typu boli založené aj v niektorých postkomunistických krajinách.