Ekonometrické modely při analýze struktury tvorby hospodářského výsledku sektoru zemědělství - Froněk, Pavel
Syntetické (globálne) makroekonomické pohľady na výsledky národného hospodárstva vychádzajú z analýzy základnej štruktúry tvorenej hrubým domácim produktom, zamestnanosťou, infláciou a vplyvom zahraničného obchodu. Pre odvetvie poľnohospodárstva je tento "štvoruholník" modifikovaný na analýzu závislosti zisku, na pracovnej sile, výmere (ukazovateľ extenzity) a nákladovo-investičnej činnosti. Ekonometrické (matematicko-štatistické) odhady závislostí zisku, resp. pridanej hodnoty na pomerových resp. absolútnych faktoroch v rôznych variantách.