Some problems of economic growth in transitive economies - Kadeřábková, Božena
Porovnanie ekonomického rastu v niektorých tranzitívnych ekonomikách a rozbor príčin pádu systému plánovitého riadenia a príčiny a faktory, ktoré ovplyvňovali ekonomický rast v tranzitívnom období. Najvýznamnejším faktorom rastu v dlhom období je stupeň technologického pokroku, v krátkom období je možné ekonomický rast ovplyvňovať i inými faktormi. Charakteristickou črtou tranzitívneho obdobia je významný pokles produktu, ktorého hlavnou príčinou je snaha o makroekonomickú stabilizáciu, ďalej štrukturálne zmeny ekonomiky a spôsoby štatistického merania produktu. S prepadom produktu súvisí i pokles zamestnanosti.