Ministerstvo hospodárstva sa rozhodlo chrániť výrobcov cukru dovoznými kvótami - Čikovský, Konštantín
Od 1. mája r. 2001 Ministerstvo hospodárstva (MH) SR zaviedlo množstvové kvóty na dovoz cukru, aby tak chránilo domácich výrobcov cukru. Najväčšou hrozbou bol dovoz cukru z Poľska. Osobitný režim obchodovania s cukrom má Slovensko s Českou republikou. MH uprednostnilo kvóty pred clami. Trh s cukrom na Slovensku.