Štátny dlh a emisie štátnych cenných papierov - Chovancová, Božena
Štát (v zastúpení vládou) v pozícii veriteľa a dlžníka na kapitálovom trhu. Štát sa stáva dlžníkom vtedy, ak výsledkom hospodárenia štátneho rozpočtu je deficit. Príčiny deficitu. Vytváranie štátneho dlhu. Podmienky emisií eurobondov SR a transformujúcich sa krajín. Inflácia, rast HDP, zvýšenie vnútornej zadlženosti, pokles hodnoty príslušnej meny oproti iným menám, rast úrokových sadzieb na peňažnom trhu, regulácia masy peňazí v ekonomike centrálnou bankou.