Presúvanie moci zo štátu na firmy - Sýkora, Luděk
Spoločenské dôsledky globalizácie. Prerozdeľovanie moci v procese globalizácie. Prínos nadnárodných spoločností. Súvislosti medzi ekonomickou globalizáciou a nerovnomerným rozvojom krajín. Vplyv globalizácie na mestá.