Európske univerzity chcú zvýšiť svoju konkurencieschopnosť - Králiková, Renáta
Bolonská deklarácia z r. 1999 o európskom vysokoškolskom vzdelávaní. Tri hlavné úlohy deklarácie. Globalizácia núti prehodnotiť niektoré závery deklarácie, aby európske vysokoškolské vzdelávanie bolo konkurencieschopné so vzdelávaním v USA, ale v súčasnosti aj v Austrálii a Japonsku. Rozšírenie európskeho vysokoškolského priestoru o nových členov. Zvýšenie variability a mobility. Nevyjasnenosť pojmov evaluácia a akreditácia. Pravidlá celoživotného vzdelávania.