Urobte si zo zákazníkov svojich advokátov - Kahn, Barbara
Manažment portfólia klientov. Marketing vzťahov. Ciele vzťahov. Opatrenia v záujme výkonnosti zameranej na trh. Dôležitosť spokojnosti zákazníka, snaha využívať požiadavky zákazníka pri inovácii výrobkov, pri výskume a vývoji, čo by malo zabezpečiť úspešné zavedenie výrobkov na trh.