Perspektívou je silný export výrobkov z domácich surovín - Burda, Štefan
Základom posudzovania úrovne zahraničného obchodu je deficitnosť slovenskej ekonomiky od jej samého začiatku. Deficitotvorné sektory a ďalšie významné faktory, ktoré negatívne ovplyvňujú zahraničnoobchodnú bilanciu. Medziročný hospodársky efekt kurzových pohybov.