Dvojaká tvár moderného štátu (štát ako porušovateľ i ochranca ľudských práv) - Šmihula, Daniel
Tradičné vnímanie štátu ako hrozby pre ľudské práva. Prepojenosť genézy moderného štátu a koncepcie ľudských práv. Osvietený absolutizmus ako predpoklad konštituovania štátu právneho a demokratického. Likvidácia neštátnych hrozieb pre ľudské práva. Elementárny poriadok ako podmienka ich zabezpečenia. Hranice autonómie jedinca voči štátu. Bariéry voči štátnym zásahom. Štát ako ochranca ľudských práv. Evolúcia ako najschodnejšia cesta presadenia ľudských práv.