Daň, jej pojem a funkcie - Grúň, Ľubomír
Úloha daní v spoločnosti v minulosti aj v súčasnosti. Vývoj pojmu daň vo svetle názorov prezentovaných najmä v tuzemskej odbornej literatúre od vzniku Československej republiky. Niektoré teoretické východiská pri konečnom formulovaní pojmu daň vyjadrené najmä vo vedeckých prácach od roku 1990. Funkcie daní, ktoré bezprostredne súvisia s postavením dane ako najdôležitejšieho nástroja rozpočtových príjmov štátu a obcí. Úvaha o možnom smerovaní ďalšieho vývoja najmä s prihliadnutím na jestvujúce rezervy v oblasti daňovej legislatívy.