Významný nástroj Evropské unie pro ochranu evropských vývozců - Hřích, Jan
V záujme proaktívnejšieho prístupu k vonkajšej obchodnej politike spustila Európska únia začiatkom roku 1996 svoju Stratégiu uľahčenia prístupu na trhy tretích krajín (Market access strategy). Jej hlavným cieľom je preniesť dôraz z nástrojov a opatrení majúcich za cieľ ochranu vlastného trhu na opatrenia, ktorých cieľom je pomôcť európskym vývozcom preniknúť na zahraničné trhy, a to ako prostredníctvom priamej asistencie, tak vo forme zvýšeného úsilia pri odstraňovaní všetkých bariér prístupu na trhy tretích krajín, ktoré nie sú v plnom súlade s mnohostrannými a dvojstrannými záväzkami, ktoré tieto krajiny prijali. Do tohto kontextu zapadá prijatie tzv. Nariadenia o obchodných bariérach (Trade barriers regulation).