Nemocenské poistenie občanov v osobitných prípadoch - Matlák, Ján
Účasť na nemocenskom poistení podľa jednotlivých subjektov upravuje niekoľko právnych noriem. Zákon č. 54/1956 Zb. o nemocenskom poistení zamestnancov, ktorý ustanovuje podmienky, za ktorých sú zamestnanci nemocensky poistení. Nemocenské poistenie samostatne zárobkovo činných osôb a spolupracujúci osôb upravuje zákon č. 100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení v znení neskorších predpisov. Ostatní účastníci nemocenského poistenia a iné okruhy subjektov, ktorých ustanovuje vyhláška č. 165/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení v znení neskorších predpisov.