Právomoci samosprávy dostanú zmysel len vtedy, ak budú zabezpečené financiami - Reiselová, Eva
V r. 2001 boli prijaté prvé dva zákony o vyšších územných celkoch a voľbách do nich. Tieto zákony naštartovali reformu verejnej správy. Schválenie kompetenčného zákona. Najdôležitejší je zákon o rozpočtových pravidlách. Potreba vyjasnenia otázky právomocí a ich zabezpečenia financiami. Oddlženie ako podmienka ZMOSu na prevzatie kompetencií. Právomoc musí mať jasné určenie - či je originálna alebo prenesená. Výhrady poslancov k zákonom.