Modely kvality služieb - Karkalíková, Marta
Charakteristika 4 modelov kvality používaných v službách. Systémový model. 4Q-model. GAP model. AIM model. Opísané modely kvality služieb sú vhodné na zisťovanie faktorov, ktoré vplývajú na spokojnosť zákazníkov. Pomocou nich možno analyzovať procesy prípravy a poskytovania služieb. Umožňujú poznať rozdiely medzi očakávaniami zo strany zákazníka a realizáciou služby zo strany jej poskytovateľa.