Soil productivity potential cropping profitability in Slovakia - Vilček, Jozef
Na základe údajov o úrodách a ekonomických ukazovateľoch pestovaných plodín za roky 1990-1998 je pomocou nelineárnych polynomických regresných analýz stanovená závislosť týchto parametrov na produkčnom potenciáli pôd. Výsledky dokazujú, že najvyšší úrodotvorný potenciál podľa pôdnych typov na Slovensku majú čiernozeme, čiernice, hnedozeme, fluvizeme, atď Dotácie štátu pri pestovaní poľnohospodárskych plodín a význam poznania reálnych produkčných a ekonomických predpokladov pre konkrétnu lokalitu, o ktorej sú známe príslušné pôdne charakteristiky.