Ochranu duševného vlastníctva sa darí mierne oživovať - Hrúz, Juraj
Ochrana duševného vlastníctva v SR je veľmi nedokonalá - príčiny. Nízky počet prihlásených patentov. Z toho zahraniční prihlasovatelia tvoria okolo 85 perc. Potreba propagácie práva duševného vlastníctva. V r. 2000 sa zvýšil počet domácich prihlášok vynálezov, úžitkových vzorov a ochranných známok. Príspevok štátu na činnosť Úradu priemyselného vlastníctva (ÚPV). V budúcnosti by sa ÚPV mal zaoberať nielen priemyselným vlastníctvom, ale celkovo duševným vlastníctvom. Zatiaľ v SR neexistujú patentové súdy.