Viac ako tretina nezamestnaných vysokoškolákov sú ekonómi a právnici - Reiselová, Eva
Šanca zamestnať sa rastie s výškou vzdelania, nekvalifikovaní mladí ľudia nemajú takmer vôbec šancu zamestnať sa. Nárast problému uplatniť sa na trhu práce u vysokoškolákov. Zamestnávatelia vyžadujú počítačovú gramotnosť. Bariériou prijatia je i požiadavka praxe. Školy nepripravujú študentov na zdolávanie prekážok. Nezamestnaní absolventi vysokých škôl.